Jornades de Medi Ambient

Medi Ambient

Menorca tanca les VII Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears

Aquestes trobades anuals busquen divulgar l'estudi de les ciències naturals i impulsar l'intercanvi de coneixements científics i tècnics sobre medi ambient. S'han celebrat entre novembre de 2018 i gener de 2019 a Mallorca, Eivissa i Menorca.

12/01/2019

L'Institut Menorquí d'Estudis va acollir el passat 10 i 11 de gener les darreres sessions de les VII Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears. L'acte donava per finalitzades les jornades d'enguany, que s'han celebrat al llarg dels mesos de novembre de 2018 a gener de 2019 entre Mallorca, Eivissa i Menorca. Organitzades per la Societat d'Història Natural i la Universitat de les Illes Balears (UIB), les Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears tenen com a objectiu oferir un espai on investigadors i naturalistes de diferents àmbits donin a conèixer les investigacions i línies de treball que s'estan duent a terme actualment a les Illes Balears.

En representació del Consell Insular de Menorca i amb motiu de la finalització de les jornades, va assistir a l'acte el conseller de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Aram Ortega, que va voler agrair l'esforç compartit de tots els organismes implicats i assenyalar la importància de les jornades en considerar "objectiu prioritari col·laborar amb aquells esdeveniments que contribueixin a millorar el nostre coneixement sobre el medi ambient de l'illa". Així mateix, va voler recordar alguns dels treballs científics amb què des de l'Agència Menorca Reserva de la Biosfera s'ha contribuït al debat en aquestes jornades.

Al llarg dels dos dies d'activitats divulgatives, el públic va poder assistir a conferències i taules rodones en què científics i científiques que treballen a les illes presentaven les seves investigacions sobre temàtiques variades: Ciències de la Terra, Fauna, Flora, Ecologia i recursos terrestres, Educació Ambiental, Documentació naturalística i Gestió d'espais naturals, així com conèixer a través de l'exposició de pòsters científics de l'esdeveniment molts altres treballs realitzats per les entitats col·laboradores.

El Consell Insular, i concretament l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, és un dels organismes que donen suport a la celebració d'aquestes jornades. Enguany ha presentat sis comunicacions científiques amb les quals s'ha buscat mostrar alguns dels projectes en què es treballa actualment.

  • Pascual-Mercadal, C. La gestió actual dels residus no perillosos a Menorca i estratègia de futur.
  • De Pablo, F. Estratègia de conservació de la Biodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca. Una eina per a la gestió.
  • Rodríguez, A. i de Pablo, F. Conservació i gestió de la geodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca.
  • Bertolero, A. i de Pablo, F. Seguiment de les Poblacions de tortuga mediterrània a Menorca.
  • Pons Madrid, J.M. Educació ambiental a la Reserva de biosfera de Menorca: cap a una educació per a la Sostenibilitat.
  • Pascual-Mercadal, C. Ara va de bo, ara va de got. Una iniciativa per a la prevenció dels residus a les festes de Menorca.

Per facilitar l'assistència a les diferents illes, les jornades s'han dividit en tres sessions: una a Palma al mes de novembre de 2018, una altra a Eivissa durant el mes de desembre, i l'última a Menorca durant els dies 10 i 11 de gener de 2019.

A més de per exposar la investigació naturalística dels últims anys i divulgar les activitats al públic, les jornades serveixen d'estímul per a l'intercanvi d'experiències entre científics, que veuen les trobades com una oportunitat perfecta per aportar i rebre informació de temes relacionats amb les seves investigacions però fora del seu camp d'especialització.

Les jornades compten amb el suport de la Fundació Marilles, Xarxa Elèctrica d'Espanya, el Consell Insular de Menorca (Agència Menorca Reserva de la Biosfera), l'Institut Menorquí d'Estudis, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca (Direcció general d'Espais naturals i Biodiversitat) i l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia.

Programa