Maribel Aguilar, guia i auditora d'astroturisme: "El cel desestacionalitza perquè veiem coses diferents en funció de l'època de l'any i perquè a l'hivern es poden fer més activitats d'astroturisme i més prest"

Foto: Jorge Escudero

26/11/2019

Periodista de formació i vinculada des de fa anys a el desenvolupament local de la seva província, Terol, Maribel Aguilar ja era aficionada a l'astronomia abans de dedicar-se professionalment a l'astroturisme. Coneixia les diferents experiències desenvolupades pel sector a Canàries per la seva experiència com a gerent del Patronat de Turisme de Terol, així que quan el Centre d'Estudis de Física del Cosmos d'Aragó va instal·lar l'Observatori Astrofísic de Javalambre (Terol), va tenir clar que, a l'igual que a les illes, això podria suposar una oportunitat per afavorir el turisme astronòmic a la regió i una nova via de desenvolupament econòmic. Es va formar a Tenerife com a guia per la Fundació Starlight i va iniciar el seu projecte professional. Actualment és guia d'estrelles i auditora de astroturisme de la Fundació Starlight, que va decidir comptar amb ella per la seva experiència com a consultora turística. La seva dedicació l'ha portat a recórrer el país amb un objectiu: analitzar com el cel pot esdevenir un recurs estratègic per al desenvolupament rural i econòmic d'una regió.

Perquè ens fem una idea, quin tipus d'activitats desenvolupes com a guia d'estrelles?

Fonamentalment organitzo tours de cel nocturn guiats en cada època de l'any. Però també altres activitats vinculades. Postes de sol interpretades amb les que conèixer una mica millor la nostra estrella i la seva relació amb nosaltres i el nostre planeta, observació de pluges d'estrelles amb explicacions del cel, activitats amb telescopi centrades en objectes concrets de el cel nocturn interessants o tallers d'astronomia per a nens.

Abans que Menorca rebés les certificacions com a destinació i reserva Starlight vas visitar l'illa per fer una auditoria. Quines van ser les teves conclusions?

La meva principal conclusió va ser que Menorca és una illa que ha mantingut molt les seves senyes d'identitat. La seva imatge exterior, i també la dels seus habitants, està molt vinculada amb la conservació del seu patrimoni natural i cultural, i amb haver mantingut la idiosincràsia de l'illa. Aquí és on vaig trobar les seves diferències i el seu potencial, així com en el fet de la seva insularitat. És una illa relativament petita, amb possibilitats que es puguin plantejar activitats que et portin d'un punt a un altre, i evidentment amb una preservació molt bona de el cel. Tot això fa que el seu producte, si es treballa bé, pugui tenir moltes possibilitats. Finalment, el que hi ha al territori és el que determina que una persona vagi a fer astroturisme a un lloc o un altre. Ara per ara queden molt pocs llocs a l'hemisferi nord amb qualitat de cel, però encara en queden. El cel a al final no ens diferencia, ens diferencia el que cada territori pot oferir de complementari i diferent.

Quins passos creus que s'haurien de seguir ara?

A partir d'ara es tracta de saber quines activitats, quins serveis i experiències es volen posar en marxa i començar a treballar-hi per fer el producte el més divers possible, estable, accessible i assequible en funció del segment al que es vulgui enfocar.

Ara mateix s'estan formant guies en el curs de monitors Starlight a Menorca. Aquelles persones que es trobin en la complexitat del contingut de el curs i dels coneixements adquirits en astronomia una motivació i una opció de futur, es dedicaran al guiat. Però n'hi haurà altres que decideixin optar per altres vies de desenvolupament turístic, a utilitzar aquests coneixements per gestionar tots els serveis complementaris que el turisme astronòmic té. Des de la creació de marxandatge a activitats en allotjaments turístics, gastronomia vinculada a les estrelles, passejades a cavall sota la lluna plena, senderisme nocturn ... És a dir, que hi ha una gran varietat de possibilitats, i no totes passen per tenir un ampli coneixement d'astronomia.A partir d'ara es tracta de saber quines activitats, quins serveis i experiències es volen posar en marxa i començar a treballar-hi per fer el producte el més divers possible, estable, accessible i assequible en funció del segment al que es vulgui enfocar.

Ara mateix s'estan formant guies en el curs de monitors Starlight a Menorca. Aquelles persones que es trobin en la complexitat del contingut de el curs i dels coneixements adquirits en astronomia una motivació i una opció de futur, es dedicaran al guiat. Però n'hi haurà altres que decideixin optar peavinculada a les estrelles, passejades a cavall sota la lluna plena, senderisme nocturn ... És a dir, que hi ha una gran varietat de possibilitats, i no totes passen per tenir un ampli coneixement de astronomia.

Ja que parles de el curs de monitors Starlight, tu vas fer aquest curs, què s'emportaran els alumnes que el cursen? Quin consell els donaries als nostres futurs guies d'astroturisme?

Els alumnes de el curs faran en un període de temps curt un repàs molt dens per totes les qüestions de l'astronomia i de l'astroturisme que han de tenir dominades per poder fer activitats de guiatge. Per als que vulguin desenvolupar experiències d'aquest tipus, el meu consell és que es prenguin això com un principi, i que continuïn formant-se i actualitzant-se, buscant formació específica sobre aquelles coses que vulguin fer. Hi haurà altres persones que, com comentava abans, facin aquest curs per adquirir una base que els permeti atendre millor a la gent que ve a fer astroturisme.

Donada la teva experiència com a guia, ¿quin perfil té el turista d'estrelles?

És un segment sobretot de parelles i famílies. I no solen ser aficionats a l'astronomia. El dels aficionats és un segment molt concret, però no és el majoritari. Ells busquen territoris amb qualitat de cel, però ja saben on són aquests territoris. Coneixen els mapes de contaminació lumínica i el que busquen són serveis adaptats al seu perfil.

Es parla que brinda una oportunitat per desestacionalitzar el turisme.

Aquí hi ha dues qüestions. D'una banda, veiem coses diferents del cel en funció de l'època de l'any. Un sector del nostre cel, el qual depèn de la latitud, sempre es veu igual. Menorca està a 40 ° latitud nord. El cercle de quaranta graus de radi el veurem sempre. Però la resta de cel va canviant al llarg de l'any a causa de la pròpia translació de la terra al voltant de el sol. Però és que, a més, no es fa de nit a la mateixa hora a l'hivern que a l'estiu. Això és interessant per l'astroturisme. Fa que, a l'hivern, quan potser la resta de l'oferta s'escurça pel fet que hi ha menys hores de llum, es puguin fer activitats d'astroturisme abans i més prest. El cel desestacionalitza per aquestes dues qüestions.

Aquest dijous, un cop acabat el curs, tindrà lloc la II Trobada Starlight d'Astroturismo, què podrem trobar-hi?

En la trobada el que trobarem són moltes idees i moltes bones pràctiques de diferents territoris i entitats que treballen ja en el tema. És una trobada en la que tots anem a mostrar el millor del nostre treball. I significa una oportunitat per posar-se a el dia i per aprendre i intercanviar idees.

I per finalitzar, aquesta tarda s'organitza a Es Castell una jornada astronòmica amb observació d'estels Què podran veure les persones que assisteixin?

Podran conèixer el cel nocturn d'hivern. Podran aprendre a orientar-se gràcies a les estrelles, a identificar els punts cardinals mitjançant el cel nocturn, podran aprendre sobre mitologia mitjançant les constel·lacions més visibles, i podran veure algun planeta amb els telescopis. En definitiva, serà una primera experiència per adonar-se que el cel a l'illa està ben conservat i que són els mateixos habitants de la illa els primers que han de gaudir-ne.