V CONGRÉS NACIONAL D'ECOTURISME

Ecoturisme

V CONGRÉS NACIONAL D'ECOTURISME

• El V Congrés Nacional d'Ecoturisme se celebrarà en la Reserva de Biosfera de Menorca els dies 19-21 d'octubre i comptarà amb ponents de primer nivell nacional i internacional, com Glenn Jampol (Global Ecotourism Network), i la presència confirmada de Fernando Valdés, Secretari d'Estat de Turisme.

22/06/2021

El V Congrés Nacional d'Ecoturisme, ajornat l'any passat per la pandèmia, finalment tindrà lloc del 19 al 21 d'octubre 2021 a Menorca. La Reserva de Biosfera Menorca acull aquesta cinquena edició del Congrés Nacional d'Ecoturisme amb el desig i el convenciment que a l'octubre la situació sanitària serà molt més favorable per a desenvolupar una reeixida edició, plena d'accions, activitats i interactuacions professionals tal com el sector requereix. Sempre amb les mesures de seguretat i higiene necessàries per al correcte desenvolupament de l'esdeveniment.

Enguany la situació generada per la Covid-19 ha demostrat la necessitat de canvi de l'actual model del sector turístic cap a productes turístics amb un major impacte positiu socioeconòmic i ambiental, com l'ecoturisme. El lema del congrés “Connectats amb la Natura” cobra més força si cap després dels durs mesos viscuts. Laura Ruiz, Directora Insular de Promoció Turística i Fons Europeus del Consell Insular de Menorca destaca que “la celebració del V Congrés Nacional d'Ecoturisme a Menorca demostra que avancem cap a la direcció correcta. Portem casos 30 anys sent Reserva de Biosfera, treballant per a fer compatible el desenvolupament socioeconòmic amb la conservació de la biodiversitat de l'illa i apostant per un model turístic sostenible basat en una visió molt clara de destinació.”

A això s'uneix el fet que enguany se celebra el 50 Aniversari de la creació del Programa Home i Biosfera (MaB) de la UNESCO, a través del qual es crea la figura de Reserva de la Biosfera. Motiu pel qual aquest congrés posarà el focus d'atenció en l'ecoturisme en les Reserves de la Biosfera, de les quals Espanya és líder mundial amb 52 espais.

Menorca, destinació adherida al Club Ecoturisme a Espanya, és referent internacional en sostenibilitat i un marc idoni perquè, amb la celebració del congrés, es doni suport i enfocament de l'ecoturisme com el producte més beneficiós per als espais protegits i les persones que habiten en ells. “Estem intentant desestacionalitzar l'oferta turística i aconseguir que el turista que valora el que Menorca aporta, també valori aquests moments especials i ja comptem amb la col·laboració de més de 30 empreses que s'han unit al projecte Marca Menorca Reserva de Biosfera i han vist la importància d'aquest producte turístic”, assegura Laura Ruiz.

El Congrés Nacional d'Ecoturisme

Els dies 19, 20 i 21 d'octubre, el Congrés, que se celebrarà en les magnífiques instal·lacions del Llatzeret de Maó, una de les illes del port de la capital menorquina, comptarà amb jornades tècniques compostes per ponències, taules de debat i intercanvis d'experiències entre els congressistes, així com visites i activitats que permetran descobrir Menorca com una destinació d'ecoturisme. A més, s'ha previst l'organització en els dies previs d'un fam trip per a touroperadors i agents de viatge internacionals especialitzats. Aquest viatge de familiarització es desenvoluparà del 15 al 19 d'octubre, i permetrà als participants conèixer Menorca de primera mà i participar en una mesa de contractació amb empresaris locals.

Des de l'organització es veu la necessitat de continuar mostrant la importància i beneficis del producte ecoturisme i la seva relació amb les estratègies nacionals del repte demogràfic, canvi climàtic i economia circular, així com el potencial que té Espanya per a posicionar-se com a destinació d'ecoturisme. L'ecoturisme té una gran oportunitat per a encapçalar la recuperació turística després de la pandèmia. Si el context sanitari ho permet, aquest 2021 brindarà un escenari propici per a consolidar una tendència de consum que anava adquirint força lentament, però que ara cobrarà major importància. La naturalesa i el seu gaudi conscient i responsable seran essencials per a molts viatgers enguany.

Inscripcions

El pròxim dia 22 de juny s'obrirà el termini de preinscripció al V Congrés Nacional d'Ecoturisme. La preinscripció es realitza online a través d'Inscripcions - V Congrés Nacional d'Ecoturisme i compta amb places limitades, un total de 200 professionals podran participar incloent ponents i organització.
El programa comptarà amb interessants ponències sota el lema “Connectats amb la naturalesa”, i compta amb la confirmació d'importants personalitats en el món ecoturístic com Glenn Jampol (Global Ecotourism Network). La present edició comptarà també amb l'assistència confirmada de Fernando Valdés, Secretari d'Estat de Turisme, i moltes altres autoritats autonòmiques i locals.

Organitzadors i col·laboradors

El Congrés Nacional és una iniciativa impulsada per l'Associació Ecoturisme a Espanya (AEE), que gestiona el Club Ecoturisme a Espanya, i que des de fa 10 anys promou iniciatives de referència per a tots els professionals implicats a fomentar l'ecoturisme. El Congrés és secundat per la Secretaria d'Estat de Turisme (SETUR) i l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN) des de la seva primera edició en 2016. Aquestes tres entitats d'àmbit nacional formen part del Comitè Organitzador al costat dels amfitrions del Congrés, el Consell Insular de Menorca (CIMe) i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, i altres entitats regionals i locals que donen suport a l'organització de l'esdeveniment com són l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), l'Ajuntament des Castell, l'Ajuntament de Maó. Aquesta cinquena edició comptarà a més amb la col·laboració del sector privat a través del Segment Estratègic Turístic (SET) Ecoturisme, l'Associació Menorca Activa i la Fundació Foment Turisme de Menorca.


Més informació: www.congresonacionaldeecoturismo.es